30.3.2012

Hammaskeijun luona vierailemassa

Sen lisäksi, että sain tänään viimein sairaanhoitajan paperit virallisesti ( \o/ ), kävimme myös Taran kanssa Anidentissä tohtoria tapaamassa hammasasioita koskien. Tarallahan oli jo aikaisemmin todettu yläleukaluun taaimmaisissa poskihampaissa (P4:t) murtumat ja tänään kävimme tulevaa hammashoitoa varten esitarkastuksessa. Etukäteen oli oletus, että hampeja jouduttaisiin poistamaan ja niinhän siinä sitten kävi. 

Taran vasemman puolen P4:ssä on komplisoitu, syvälle ienrajaan ulottuva kruunujuurimurtuma. Paras hoito siihen olisi periaatteessa juurihoito, mutta Taran iän ja murtuman hankaluuden takia hammas päätettiin poistaa. Eläinlääkärin mukaan hammas on selvästi vaivannut Taraa, sillä siihen oli kertynyt jo niin paljon hammaskiveä lyhyessä ajassa, sillä Tara ei ollut käyttänyt lainkaan vasenta puolta. Minä luulin, ettei Tara oireillut hampaitaan mitenkään ja sen takia tuli huono omistaja -fiilis, mutta onneksi asialle ollaan nyt tekemässä jotain ja Taata saa purukalustonsa kuntoon. :)

Kipeä vasen hammas, niin pahannäköinen. :(Oikean puolen P4:ssa on ei-komplisoitu kruunumurtuma. Eläinlääkärin mukaan tämä hammas todennäköisesti säästyy, jos röntgentutkimuksessa ei juurten ympärillä ole todettavissa tulehdusta. Hoitosuosituksena tälle hampaalle on terävien murtumalinjojen pyöristäminen ja hammasluun suojaaminen kiillesidosmuovilla. Toivottavasti Taata saisi pitää tämän hampaansa, sillä ymmärtääkseni nämä P4:t ovat koiralle aika tärkeät hampaat (ruuan pilkkominen ym.).

Oikea hammas oli paljon paremmannäköinen, ei lainkaan niin paljon hammaskiveä kuin vasemmassa.Taran mahtavissa kulmahampaissa näyttäisi olevan vähän hammaskiveä tai kiillevauriota. Olen ottanut tehtäväkseni harjata molempien neitien hampaat useamman kerran viikossa, ettei näiden hampaiden kanssa jouduttaisi enää kummankaan kanssa, toivottavasti, taistelemaan (toki tällaisia tapaturmaisia murtumia voi olla hankala välttää...). Tara alistuu helposti hampaiden pesulle, mutta Nelda vihaa, on hankala ja katkera, kuten odottaa saattaa epämiellyttävien toimenpiteiden edessä. :D
Taralta tsekattiin esitarkastuskäynnillä verikoe ja tulokset olivat täysin viitearvoissa. :) Maksa- ja munuaisongelmia ei siis pitäisi olla. Lisäksi Taralta kuunneltiin sydän ja keuhkot. Eläinlääkäri kuuli Taralta pienen sivuäänen (läppä vuotaa lievästi), mutta se ei tule vaikuttamaan anestesiaan. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, onko Taralla oikeasti joko vuoto sydämmessä vai ei, sillä joka toinen lääkäri sanoo, että sivuääni kuuluu ja joka toinen, että ei.

P.S. Tänään oli maailman parhaimmat agilitytreenit Neldan kanssa! Tyttö oli niiiiiin hyvä! :)

Ei kommentteja: