22.8.2011

Virallinen viilaushetki tokoilujen suhteen

Pohdintaa omaksi iloksi Neldan tokoliikkeiden sujumisesta tällä erää. :)

Luoksepäästävyys: Tämä voi sinänsä olla riskiliike, sillä ei olla tätä treenattu mitenkään. Nelda saattaa pelätä tuomaria tai sitten ei, riippuu ihan tuomarin tyylistä lähestyä. Toistaiseksi tämäkin sujunut, mutta täytyy ehdottomasti alkaa pidentää Neldan sivullaoloaikaa, sillä välillä Nelda on levoton ja yrittää esim. mennä maahan (tai ainakin puoliksi). Lisää siis sivullaoloharjoituksia ja nimenomaan lisätään aikaa hiljalleen, jonka neiti odottaa nätisti sivulla.

Paikallamakaaminen 2min (20m): Omatoimisesti treenatessa menee hyvin. Ei ole lähtenyt ainakaan kuukauteen paikallamakuusta. Aikaa otettu vaihtelevasti 30 sekunnista aina kahteen minuuttiin, matka vaihdellut yleensä 5-20 metriä. Välillä Tara ollut myös paikallaolossa mukana häiriönä (esim. Toni käynyt hakemassa Taran pois välillä). Häiriöharjoituksia paikallaoloon siis lisätty, olen esim. välillä heittänyt pallon maahan, Toni on liikuskellut makaavan Neldan lähellä, pudotellut remmiä maahan, pitänyt meteliä yms. Tänäänkin jotkut jäbät pelasivat jalkapalloa vieressä, mutta Nelda pysyi hyvin. Nelda ei ole yleensä levoton, mutta joskus katselee ympärilleen. Ei yleensä mene lonkkalepoon tms. Ei olla vielä päästy tekemään paikallaoloa vieraassa koiraporukassa kokomatkalla, joten se on tehtävä ainakin ennen virallisia edes muutamaan otteeseen.

Seuraaminen kytkettynä: Tätä ollaan treenattu suhteellisen vähän aikaa. Menee yleensä ihan ok, mutta täyskäännökset on hihnan kanssa aavistuksen verran hankalia, kun hihna pitää kiertää selän takaa. Olen siis opettanut täyskäännöksen Neldalle niin, että käännyn koiraa päin, jolloin koira kiertää selkäni takaa. Vauhdissa seuratessa edistää hitusen, samoin joskus ihan normaalissakin käynnissä. Kontakti suht hyvällä mallilla, joskus pälyilee muualle ja aivastelee (sijaistoimintaa). Joskus saattaa unohtaa istua liikkeen pysähdyttyä. Yleensä Nelda jaksaa seurata aktiivisesti, harvemmin alkaa jätättää/hidastelemaan. Matkoja otettu hyvin vaihtelevasti, muutamasta metristä kymmeniin. Käännökset hieman löysähköjä, mutta niitä ei ole epävirallisissa kokeissa tuomarit ainakaan kommentoineet. Treenataan lisää käännöksiä, samoin edistämistä yritetään saada pois. Treenataan lisäksi pidemmillä matkoilla ja vähemmällä palkalla.  Tavoitteena mahdollisimman iloinen seuraaminen, luovutaan ajatuksesta vietikkäästä  ja supertiiviistä pk-seuraamisesta. :)

Seuraaminen taluttimetta: Muuten sama kuin kytkettynä seuraaminen, mutta minusta Nelda seuraa vapaana paremmin kuin taluttimen kanssa. Vapaana seuraamista ollaankin enemmän harjoteltu. Vauhdissa seuraamisessa saattaa joskus innostua ja edistää superpaljon. Ei ole kuitenkaan nyt hetkeen lähtenyt juoksemaan muualle, kuten hetki sitten. :D Treenataan lisää etenkin vauhdista seuraamista tässä!

Liikkeestä maahanmeno: Yleensä sujuu. Muutamaan otteeseen sekoittanut liikkeestä seisomiseen. Hieman ennakoi perusasentoon palaamisessa, joten tätä on nyt treenattava tosissaan, ettei nouse liian aikaisin istumaan. Joskus tosin ollut niin, että ei ole meinannut nousta maasta istumaan. Nopeutta haluaisin lisää. Treenattava sivulla tapahtuvia istu-maahan-istu -vaihtoja erillisenä tästä kokonaisuudesta, pyritään näin vähentämään ennakointia. Palkkaan Neldan maahan, aina, joskus otetaan kokonaisuudessaan, jolloin pyydän istumaan sivulle.


Luoksetulo: Joskus karkasi perääni luoksetulossa, ei kuitenkaan nyt enää ainakaan kuukauteen. Toisinaan saattaa ennakoida niin, että ennen kuin ehdin antaa jättämiskäskyä ("paikka"), saattaa Nelda mennä maahan (luulee, että otetaan paikallaolo). Yleensä kuitenkin nyt hyvin jäänyt odottamaan. Luoksetulo on vauhdikas ja tarkka. Perusasentoon tulee suoraan sivulle, joskus pikkiriikkisen vinoon, mutta tuskin jaksan tätä viilata. Pyritään siis vähentämään ennakoimista (maahanmeno) tässä liikkeessä.

Liikkeestä seisominen: Joskus käskyn antamisen jälkeen saattaa ottaa muutaman askeleen perässäni. Valtaosa suorituksista kuitenkin onnistuu. Suurimpana ongelmana meillä on tässä ennakointi, Nelda siis istuu viereeni ennen kuin edes annan käskyä, kun olen palannut sen luokse. Jatkossa palkkaan Neldan aina seisomisesta! Seiso-istu-vaihtoa harjotellaan kokonaisuudesta erillisenä asiana.

Vapaahyppy: Hankala treenata, kun ei ole kunnon estettä, joten pahvilaatikolla mennään. :) Tässä suurin ongelma on se, että Nelda meinaa tulla esteen takaa rajan yli, mikä nollaa liikkeen. Kosketusalustan kanssa nyt kokeillaan, josko saadaan neiti heti stoppaamaan hypyn jälkeen. Ennen alustaa koitettu myös käsimerkillä (käsi ojossa huudettu "PYSY!" :D), mikä myös saanut Neldan seisahtumaan hyvin esteen taakse. Tässäkin seisomisessa ja koiran viereen palaamisessa ennakoi istumista. Lähettämisessä saattaa välillä kääntyä takaisin, että "empäs meekään!". Johtuu enemmän siitä, että Nelda kuumuu ja rupeaa häsäämään. Valtaosan suorituksista kuitenkin menee yli nätisti ja ilmavasti. Välimatkaa ollut metristä kahteen. Treenataan siis kosketusalustaa tai käsimerkkiä (molempia häivytellään, kun näyttää tajuavan) ja palkataan vain seistessä, ei pyydetä istumaan.

Puuh, paljon tuntuu olevan vielä työtä ennen ekaa virallista. :P

Ei kommentteja: