30.3.2012

Hammaskeijun luona vierailemassa

Sen lisäksi, että sain tänään viimein sairaanhoitajan paperit virallisesti ( \o/ ), kävimme myös Taran kanssa Anidentissä tohtoria tapaamassa hammasasioita koskien. Tarallahan oli jo aikaisemmin todettu yläleukaluun taaimmaisissa poskihampaissa (P4:t) murtumat ja tänään kävimme tulevaa hammashoitoa varten esitarkastuksessa. Etukäteen oli oletus, että hampeja jouduttaisiin poistamaan ja niinhän siinä sitten kävi. 

Taran vasemman puolen P4:ssä on komplisoitu, syvälle ienrajaan ulottuva kruunujuurimurtuma. Paras hoito siihen olisi periaatteessa juurihoito, mutta Taran iän ja murtuman hankaluuden takia hammas päätettiin poistaa. Eläinlääkärin mukaan hammas on selvästi vaivannut Taraa, sillä siihen oli kertynyt jo niin paljon hammaskiveä lyhyessä ajassa, sillä Tara ei ollut käyttänyt lainkaan vasenta puolta. Minä luulin, ettei Tara oireillut hampaitaan mitenkään ja sen takia tuli huono omistaja -fiilis, mutta onneksi asialle ollaan nyt tekemässä jotain ja Taata saa purukalustonsa kuntoon. :)

Kipeä vasen hammas, niin pahannäköinen. :(



Oikean puolen P4:ssa on ei-komplisoitu kruunumurtuma. Eläinlääkärin mukaan tämä hammas todennäköisesti säästyy, jos röntgentutkimuksessa ei juurten ympärillä ole todettavissa tulehdusta. Hoitosuosituksena tälle hampaalle on terävien murtumalinjojen pyöristäminen ja hammasluun suojaaminen kiillesidosmuovilla. Toivottavasti Taata saisi pitää tämän hampaansa, sillä ymmärtääkseni nämä P4:t ovat koiralle aika tärkeät hampaat (ruuan pilkkominen ym.).

Oikea hammas oli paljon paremmannäköinen, ei lainkaan niin paljon hammaskiveä kuin vasemmassa.



Taran mahtavissa kulmahampaissa näyttäisi olevan vähän hammaskiveä tai kiillevauriota. Olen ottanut tehtäväkseni harjata molempien neitien hampaat useamman kerran viikossa, ettei näiden hampaiden kanssa jouduttaisi enää kummankaan kanssa, toivottavasti, taistelemaan (toki tällaisia tapaturmaisia murtumia voi olla hankala välttää...). Tara alistuu helposti hampaiden pesulle, mutta Nelda vihaa, on hankala ja katkera, kuten odottaa saattaa epämiellyttävien toimenpiteiden edessä. :D




Taralta tsekattiin esitarkastuskäynnillä verikoe ja tulokset olivat täysin viitearvoissa. :) Maksa- ja munuaisongelmia ei siis pitäisi olla. Lisäksi Taralta kuunneltiin sydän ja keuhkot. Eläinlääkäri kuuli Taralta pienen sivuäänen (läppä vuotaa lievästi), mutta se ei tule vaikuttamaan anestesiaan. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, onko Taralla oikeasti joko vuoto sydämmessä vai ei, sillä joka toinen lääkäri sanoo, että sivuääni kuuluu ja joka toinen, että ei.

P.S. Tänään oli maailman parhaimmat agilitytreenit Neldan kanssa! Tyttö oli niiiiiin hyvä! :)

24.3.2012

Ärtyisän prinsessan tokotulevaisuus

Jälleen mukavat tokotreenit takana. :) Agilitytreeneissä ei tällä viikolla oltukaan, sillä shelttiset olivat eilen fysioterapeutilla, jonka käsittelyn jälkeen olisi hyvä pitää levossa ainakin sen yhden päivän. Tokotreeneissä paneuduttiin tällä kertaa kunnolla Neldan edistämiseen seuraamisessa ja kouluttajan mukaan olenkin saanut jo hyviä tuloksia aikaan. Nyt päätettiin, että jatkan edistämisen poistotreeniä siten, että aina kun Nelda meinaa keulia, hidastan sitä omalla kädelläni. Vaikka Nelda menee namin perässä aina kovasti, tuntui neiti kuitenkin tajuavan, kun välillä himmailtiin ja välillä taas mentiin, että mikä on homman juju. Nyt pitäisi vaan jaksaa treenata ja päästä siitä namistakin eroon. 

Saatiin kyllä tänään kuulla kouluttajalta niin kannustavia sanoja, kun hän rupesi kyselemään, milloin olemme Neldan kanssa kokeisiin menossa. Osasin vaan vastata ympäri pyöreästi, että kesällä, mutta hänen mukaansa Neldan kanssa kannattaisi jo aika nopeasti mennä kokeisiin. :) Kuulemma enää lähinnä pientä hiomista liikkeissä, vaikka musta tuntuu, ettei osata mitään. :D Mua kanssa kyllä vähän jännittää, miten liikkeet sujuvat kokonaisuutena tai miten ylipäätään koemainen tilanne sujuisi, mutta kuten kouluttajakin sanoi, ollaan me nyt Neldan kanssa sen verran kokeneempia, että turha sitä on juurikaan pelätä. Menee varmaan ihan eri rutiinilla kuin ekat kokeet, jolloin oltiin (tai ainakin mä :D) ihan pjaskat housussa.

Mutta mitä enemmän tähän tokoon nyt hiljalleen pääsee sisälle, alkaa kaikki kauneusvirheet niin liikkeissä kuin muissakin asioissa häiritä... Esimerkiksi Neldan levottomuus "väliajalla", kun ei tehdä mitään, on asia, johon pitäisi pikimmiten puuttua. Nelda saattaa keksiä jotain omaa puuhaa, kuten haahuilemista tai jopa rynnätä muiden koirien luokse, jos ei ole käskyn alla. Kokeissahan ei varsinaisesti saisi väliajalla antaa mitään käskyä, joten pitäisi alkaa oikeasti treenaamaan sellaista Neldan kanssa, että nyt vaan ollaan. Nelda on niin reagoiva, että eniten mua nappaa se, kun neiti karkaa tekemään lyhyen rähähdyksen jonkun toisen koiran suuntaan. Mun pitäisi jotenkin siis saada motivoitua Nelda siten, että kun tehdään töitä tai odotellaan seuraavaa tehtävää, niin mun seurassa kannattaa pysyä. Heti jos meidän prinsessaa vähän kyllästyttää tai namuja ei tule normaalilla tahdilla, niin heti ollaan luopumassa leikistä.


Tokoileva jänis?




Ei oo enää nykyään näinkään paljoa lunta meidän kentällä, jes! ;)

20.3.2012

Muorin pyykkipäivä

Päätin tänään pestä Taran oikein perinpohjaisesti, sillä en todella muistanut, milloin olisin niin viimeksi tehnyt. :D Muorisheltin turkki myös selvästi kaipasi pyykkäystä, sillä se oli niin likaisenoloinen. 15 minuutin session jälkeen muori olikin sitten läpimärkä ja puhdas, ja kamala kaahottaminen ympäri asuntoamme alkoi! Koirilla on kyllä ihania nämä kuivausrutiinit, kun kastuvat kunnolla; hierovat itseään mattoon ja sänkyyn. Tarallekin tulee aina aikamoinen energiapiikki märkänä, vaikka muuten onkin aika rauhallinen kaveri.

Taran kuivausrutiineihin kuuluu myös itsensä nuoleminen.



Uitettu koira.



Neldan kanssa päästiin sitten osallistumaan paimennuspäivään toukokuussa eli tokokokeita katsotaan joko hieman aikaisemmin toukokuulle tai sitten kesäkuulle. :) Tuo 26.5. tokokoepaikka Sahaajankadun kentällä olisi kyllä ollut unelma, sillä se olisi sijainnut ihan muutaman minuutin matkan päässä meiltä ja oltaisiin Neldan kanssa voitu käydä treenaamassa siellä salaa. :D

Neldan kanssa ollaan myös nyt opeteltu muita temppuja kuin pelkkiä tokojuttuja. Oon kyllä todella hämmästynyt pikkuneidin oppimiskyvystä! Mä olen aina pitänyt Neldaa jotenkin hitaana, mutta ei-tokojuttujen kanssa ainakin älliä riitti. :) Samallapa on tullut todettua, että sheippaaminen on Neldalle paras tapa opettaa juttuja, esim. peruuttaminen (ei vielä 100% osaa joka tilanteessa) Nelda oppi sheippaamalla tosi nopeasti, mutta kieriminen (ei vielä hallita), jonka opetan apuvälineellä (nami kädessä), ei vielä suju ollenkaan. Kun opetan tuolla apuvälineellä (eli kädellä + namulla), tuntuu, ettei Nelda oikeasti tajua yhtään, mitä siltä vaaditaan, vaan neiti menee vaan herkun perässä. :D Kierimistä toki on hankala opettaa sheippaamalla, mutta voisihan sitäkin yrittää, jos olisi vuorokaudessa tuntikausia aikaa istuskella ja odottaa, milloin se pyörähtää. x)

17.3.2012

THE päivämäärä

Se on nyt asetettu. Jos emme Neldan kanssa pääse osallistumaan Etelä-Suomen Sheltit ry:n järjestämään paimennuspäivään Somerolla, osallistumme avoimen-luokan tokokokeeseen (olettaen, että mahdumme sinnekään mukaan) 26. toukokuuta. Hintsun verran ahdistaa ajatus AVO-luokan kokeesta, mutta toisaalta olen saanut taas kamalan treenikuumeen päälle. Nelda ei pistä lainkaan pahakseen, sillä neiti on aina valmiina uusiin koetuksiin kuin pieni partiolainen. :D Edessä on siis tiukat pari kuukautta homman kasaan parsimista ja hiomista niin maan p*rkeleesti. Saas nähdä kuis meidän käy. :)

Laitoin myös Neldan kanssa menemään erään agilityseuran jäsenkatselmukseen ilmoittautumisen. Olisi ihan huippua, jos päästäisiin johonkin seuraan treenaamaan, kun Etelä-Suomen Sheltit ei varmaan ikuisuukseen noita ryhmiä järjestä tai ainakin haluavat uusia tyyppejä messiin. Kohtahan Ojangossakin on kenttä taas käytössä, että omatoimista säätöä päästään tekemään. :) Mietitään myös josko uskallettaisiin osallistua Tehis tai Ojanko Cuppiin (mölleihin tietty) tuossa keväällä, mutta voi olla, että jänistetään. Tai jos ei jänistetä, voi olla, ettei aika riitä. En usko, että työnantajani arvostaa, että mulla on aina miljoona työvuorotoivetta. x)

Nyt on jotenkin ihan bipolaarinen olo, kun tällä hetkellä on hirrrvee into päällä, vaikka vasta äsken oli hirveät motivaatio-ongelmat. Uh oh.

Loppuun vielä noudon harjoittelua kokonaisuutena tältä päivältä.



Sain myös illan tokotreeneistä hyvän vinkin treenikaverilta tuohon kapulan pureksimiseen... eli kokeillaan nyt treenailla vähän isommalla kapulalla (koko x 2 Neldan normikapulaan verrattuna). Heti väheni pureminen/loppui lähes kokonaan. Vähän oli yritystä, mutta ison kapulan kannatteleminen oli selvästi hankalampaa, jos yritti suuta aukoa. ;)


 

13.3.2012

Agitreeniä Malminkartanossa

Käytiin Neldan kanssa tänään treenaamassa agilityä Malminkartanossa työkaverin ja hänen koiriensa kanssa. Oltiin Taitoa tassuihin -koirakoulun tiloissa. Halli oli sikäli ihan mukava, että valoa ja lämpöä riitti + keinonurmi oli alustana ihan jees (joskin vauhdikkaalle Neldalle vähän liukas). Ainoastaan kunnolla harmitti, että tilaa oli suht vähän, mutta saatiin jotain pientä ja hauskaa siellä tehtyä kuitenkin. :)

Nelda teki olonsa heti mukavaksi ja esitteli hienoja agilityvaljaitaan!
 



Kuvasin siellä hieman mun ja Neldan menoa ja tuohon videolle laitoinkin keppitreenistä ja puomin kontaktitreenistä pätkät (videossa mukavasti väärä päivämäärä :b). Nyt suurena ihmetyksen aiheena onkin, että miten mä saan tuon koiran hakeutumaan kepeille? Jos Nelda joskus saattaa omatoimisesti hakeutua kepeille, yrittää se mennä sisään kepeillä ihan väärältä puolelta. :b Mä vihaan tällä hetkellä keppejä, kun ne menee aina niin huonosti, eikä koskaan opita niitä. Ollaan agilityryhmässäkin ainoat, jotka menee vielä ohjureilla niitä. Pitäisi vaan päästä treenaamaan, ei siinä kai muu auta. Meidän kepit ylipäätään on ihan töks töks töks, eivät mene silleen sulavasti.

Ja sitten kontaktitreenistä. Nelda usein (kuten videolla näkyy) ensin juoksee kontaktit läpi ja sitten ikään kuin palaa takaisin kontaktialueelle oikeaoppiseen asentoon venaamaan palkkaa. Mitenhän tuon läpijuoksun saisi loppumaan? Pitäisi varmaan vain palkita oikeista suorituksista (kuten viimeinen yritys), sillä nyt vaan tuntuu, että Nelda sitten (jos joskus möllikisoihin päästäisiin) hyppäisi läpijuoksun jälkeen takaisin kontaktille, koska luulee että este pitäisi suorittaa niin. :D Puomilla Neldan vauhti on kyllä huima! Saan aina sydän kurkussa pelätä, että neiti putoaa sieltä, kun menee niin vauhdilla.



12.3.2012

Kuvasarjoja ja supertaroja tältä päivältä

Paljastipa noutokuvasarja, että Nelda kuitenkin lähtee hakemaan kapulaa laukkaamalla ja palaa ravaamalla. Oh dear. Vauhtinoutoja siis tekemään. :) Olipa muuten ensimmäinen kerta, kun haki ulkona kapulan näin nätisti!



Stopin harjoittelua. Edelleen saisi olla jämäkämpi stoppi, mutta kyllä se pysähtyy. Sietääkin pysähtyä, kun käytän vartaloapua + käsimerkkiä + äänimerkkiä. :D Milloinhan niistäkin pääsisi eroon?



Seuruuta. Edistää edelleen hurjasti, jaksaisimpa tähänkin alkaa panostamaan. Lyhyitä matkoja ollaan vaan otettu, ei tietoa vielä koeseuraamisesta. :b



Sitten Taatan ja Nebun lempilaji eli lumipallon nappailua. Tässä täysosuma. :D



Taran naama meni mutrulle.



Lopuksi Super-Taran karkaus Tonin sylistä. :D



11.3.2012

Avoimen luokan arviointia

1. Paikalla makaaminen 3min omistajan ollessa näkösuojassa: Suattaapi mennä tai suattaapi olla, ettei mene. Tätä ei olla nyt vapaa-ajalla treenattu, sillä maa on vielä jäässä, enkä kehtaa Neldaa siinä makuuttaa. Viime aikoina treeneissä Nelda on pysynyt paikallaolossa aina tosi hyvin, ei ole koskaan siitä lähtenyt (en ainakaan muista). Näkösuojassa olen myös ollut, mutta viime perjantain treeneissä tullessani hallin ulkopuolelta sisään, nousi Nelda istumaan,  muttei muuten liikkunut (otimme jonkun 2min paikallaolon). Silloin kun olen näkösuojassa, Nelda on aika levoton ja liikuttelee peppuaan ja jalkojaan. Tyttö on kuitenkin skarppi ja tuijottaa tiiviistä piilon suuntaan, haluaisi lähteä mammaa morjenstaa. :) Sivulle Nelda nousee myös hyvin ja nopeasti, mutta saattaa ennakoida, jos otamme useammalla käskyllä sivulletulon, eikä noustakaan heti ekalla.

2. Seuraaminen taluttimetta: Jonkinlainen murheenkryyni. Aikaisemmin tykkäsin Neldan seuraamisen olevan treeneissä ok, mutta nyt neiti on alkanut kovasti edistämään ja seuraaminen ei ole niin tiivistä kuin haluaisin. Meidän pitäisi treenata Neldalla aivan uusi paikka sivullaoloon ja seuraamiseen, sillä nyt Nelda edistää ainakin puolikkaan koiran verran. Koetta varten tätä tulee siis hioa paljon. Viime treeneissä saatiinkin tosi hyviä vinkkejä ja ideoita, joilla saadaa paikkaa taakse. Pidän nyt toistaiseksi namia vas. kädessä, jotta kohta säilyisi kuta kuinkin oikeana. Etenkin oikealle kääntymisessä on löysyyttä, mutta vauhtia hidastamalla saatiin jo ihmeitä aikaan.

3. Liikkeestä maahanmeno: Menee, jos menee. Neldalla oli viime kokeissa (ALO-luokan) vaarana sekoittaa tämä liikkeestä seisomiseen. Ei kai auta kuin vahvistaa käskyä entisestään. Pysyvyydessä ei maahanmenossa ole ongelmia, vaikka kävelen Neldan ohi sen taakse. Voitaisiin lisätä treeneihin vaikeutta siten, että voisin vaikka spurtata Neldan ohi tai muuten tehdä outoja juttuja, etten siis pelkästään kävele ohitse.

4. Luoksetulo ja stoppi: Kovasti on työn alla. Täydestä matkasta ei olla vielä otettu, eikä kannatakaan. Pysähtymisen haluaisin olevan nopeampi, mutta hieman on ongelmia saada siitä parempi. Käytän edelleen vartaloapua + käsimerkkiä + äänimerkkiä, jotta saan Neldan seisahtumaan. Nelda ei onneksi ole kamalasti ruvennut ennakoimaan, jos otetaan ihan perusluoksetulo eli ei hidastele (toistaiseksi). Veikkaan, että kokeessa menisi läpijuoksuksi. :)

5. Liikkeestä seisominen: Voi tulla ongelmia. Viimeisimmissä kokeissa (ALO-luokan) Nelda saattoi mennä maahan. Käskyä tulee siis vahvistaa entisestään. Pysähdykseen olen kuta kuinkin tyytyväinen, mutta huomaan joskus hidastavani kävelyä käskyn tullessani ja antavani ehkä vartaloapuakin. Pysyvyyteen pitää myös satsata, sillä Nelda saattaa lähteä liikkeelle tai ainakin kääntyä, jos menen Neldan taakse. Viime treeneissä Nelda pysyi kyllä hyvin seisomassa (meni ekalla käskyllä kyllä maahan), mutta samanlaista treeniä voisi tehdä kuin liikkeestä maahanmenossakin. Spurttailua ym. juttuja siis.

6. Noutaminen: Menee joten kuten, liikkeen eri osat vain pitäisi hioa paremmaksi kokonaisuudeksi. Neldan kanssa tulee treenata lisää pysyvyyttä, sillä Nelda saattaa joskus mennä heti kapulan perään, kun heitän sen. Viime treeneissä pysyvyydessä ei tosin ollut ongelmia, mutta silti sitä tulisi hioa edelleen. Kapulaa en voi vielä kovin pitkälle heittää, sillä Nelda ei välttämättä tajua hakea kapulaa niin kaukaa. Nelda poimii kyllä kapulan useimmiten, mutta ei mielellään. Nelda saattaa myös ensin kuopaista kapulaa tassullaan ennen kuin nostaa sen. Nelda kyllä yleensä ravaa kapulan juokse ihan hyvällä draivilla ja palauttaa kapulan samaa vauhtia ravaamalla. En siis usko, että välttämättä tarvitsisi nopeutta lisätä, kunhan vauhti säilyy samanlaisena? Nelda on myös viime aikoina ruvennut hieman nakertelemaan kapulaa kantaessaan sitä ja tähän pitäisi jotenkin puuttua. En kuitenkaan ole ihan varma miten, sillä esim. jos seurautan Neldaa kapula suussa tai annan muita tehtäviä, niin saattaa se silti mälvää sitä. Ärähtäkään en halua, sillä kapulan kantaminen on vielä hieman epävarmaa. Kapulan pitäminen kyllä sujuu hyvin, mutta välillä tuntuu, että Nelda pitää kapulaa aika heppoisesti suussaan. Otetta saisi siis tiukentaa eli pitotreeniä lisää. Vielä on työnsarkaa siis, mutta lähtökohdat huomioidessa olemme kyllä edistyneet. :)

7. Kauko-ohjaus (i-m-i): Joskus menee tosi hyvin liikuttamatta peppua/jalkoja ja joskus ei. Lisää vaan treeniä, oikealla tiellä kyllä ollaan. Kokeissa välimatka on muistaakseni 5m, joten ei ole paha nakki. Ollaan Neldan kanssa onnistuneesti tehty kaukot 5 m:stä, mutta varmaan pitäisi miettiä jotain takapalkkaa, mikä vahvistaisi paikallaan pysymistä.

8. Vapaa estehyppy: Menee ihan mukavasti. Nelda jää edelleen aika lähelle estettä, mutta istuutuu kuitenkin lähes aina ekalla käskyllä nopeasti (rintamasuunta saattaa kyllä olla milloin mihinkin). Nelda myös hyppää ensimmäisellä käskyllä takaisin ja tulee sivulle, mutta toisinaan lähettämisessä saattaa tarvita toisen käskyn. Ollaan kyllä nyt otettu pidemmältä matkalta (n. 1,5-2m väli esteeseen), joten se saattaa olla osasyy. Ollaan myös treenattu hyppyä niin, että menen itse ihan esteen sivulle eli en ole kohtisuoraan Neldaa vastassa. Useimmissa tapauksissa Nelda hyppää onnistuneesti esteen yli sijainnistani huolimatta.

9. Kokonaisvaikutus: Hiomista, hiomista ja hiomista. Pitäisi saada räävittyä kasaan eheämpi ja nätimpi kokonaisuus. Nyt, kun lukee tuota omaa tekstiään, tuntuu ettei me oikeesti mitään osata, mutta ehkä me sitten jotain kuitenkin...

9.3.2012

Kaaosteoria

Bloggaillaan nyt sitten urakalla. :D Videolla kooste tämänpäiväisistä agilitytreeneistä. Siitä löytynee  myös syy, miksi en juuri kuvaile treenejä... aika villiä menoa. x) En ymmärrä, miten ollaan tähän tekniikkaryhmään asti koskaan päästy, että ehkä Nelda on vakuuttanut agilityohjaajan, omistaja ei niinkään.

Isot kiitokset kuvaajalle. :)

P.S. Mulla ei oo luki-/kirjoitushäiriötä, vaan Youtube syönyt osan kirjaimista. :D


Koekuume

Huuu, alkaiskohan se tokokuume taas kasvamaan? :) Olen yrittänyt vilkuilla, jos lähimailla (n. 200 km säteellä Helsingistä) järjestettäisiin epävirallisia tokokokeita, joihin päästäisiin Neldan kanssa AVO-luokkaan pöllöilemään. Harmittavasti vaan näyttävät vielä kaikki järjestäjät olevan talvitauolla, kun ulkosalla ei kokeita oikein voi vielä pitää. Jos joku harvoista lukijoistani sattuu bongaamaan epävirallisia kokeita jossain em. aluerajojen sisällä, saa mielellään pistää asiasta viestiä minulle. :) Nyt on taas tullut sellainen fiilis, että voitaisiin oikeasti alkaa taas kokeita silmällä pitäen treenaamaan. Tiedän, että meillä on vielä tuhat ja yksi asiaa viilattavana tai opeteltavana, mutta silti tekisi kovasti mieli päästä kehän laidalle jännittämään. :D


Karvakorva noutokoira.



Neldan oma hammastelutunnari.