26.8.2011

Pikakiukuttelut

Pikakiukuttelut tähän, kun ei koirallekaan voi suuttua. D: Eli ärrinmurrin, kun otin Neldan kanssa luoksetuloa, niin neiti karkasi perääni... ei yksi, vaan KAKSI kertaa... Lähti hiipimään just silleen, että "en oo varma saisko, mut tuun silti" -meiningillä. Ja vielä kerran kun otettiin luoksetulo ja käännyin 20m päässä koiraa päin, oli Nelda mennyt maahan makaamaan, voi huoh. 

Miksi yleensä varma liike on nyt noin epävarma? Tein luoksetulon yhteensä 6 krt ja 50% siis epäonnistui. :D Onnistuneita luoksetuloja (tai siis lähinnä jättöjä) oli vain kolme... Nätisti ja nopeasti tuo luokse tulee, mutta nämä jätöt nyt aiheuttavat päänvaivaa. Otin jättömatkaa myös lyhyemmällä matkalla, mutta se ei auttanut tuohon karkaamiseen. Noh, otetaan sata askelta taaksepäin ja mietitään.

Harmittaa, kun lauantaina olisi mölli-ALO edessä. :(


Ettei olis pelkkää tekstiä, laitetaan Neldan estehyppytreeniä kotosalla. Eka otettiin välimatkaa 1m ja sitten n. 1,5m. Pysähtyi mun mielestä ihan kivasti, kun ollaan sitä nyt treenattu. :) Vielä kun ulkosallakin toimis noin! (Ei kannata välittää romuista taustalla, menossa Pelastusarmeijan kirppikselle. :D)


22.8.2011

Virallinen viilaushetki tokoilujen suhteen

Pohdintaa omaksi iloksi Neldan tokoliikkeiden sujumisesta tällä erää. :)

Luoksepäästävyys: Tämä voi sinänsä olla riskiliike, sillä ei olla tätä treenattu mitenkään. Nelda saattaa pelätä tuomaria tai sitten ei, riippuu ihan tuomarin tyylistä lähestyä. Toistaiseksi tämäkin sujunut, mutta täytyy ehdottomasti alkaa pidentää Neldan sivullaoloaikaa, sillä välillä Nelda on levoton ja yrittää esim. mennä maahan (tai ainakin puoliksi). Lisää siis sivullaoloharjoituksia ja nimenomaan lisätään aikaa hiljalleen, jonka neiti odottaa nätisti sivulla.

Paikallamakaaminen 2min (20m): Omatoimisesti treenatessa menee hyvin. Ei ole lähtenyt ainakaan kuukauteen paikallamakuusta. Aikaa otettu vaihtelevasti 30 sekunnista aina kahteen minuuttiin, matka vaihdellut yleensä 5-20 metriä. Välillä Tara ollut myös paikallaolossa mukana häiriönä (esim. Toni käynyt hakemassa Taran pois välillä). Häiriöharjoituksia paikallaoloon siis lisätty, olen esim. välillä heittänyt pallon maahan, Toni on liikuskellut makaavan Neldan lähellä, pudotellut remmiä maahan, pitänyt meteliä yms. Tänäänkin jotkut jäbät pelasivat jalkapalloa vieressä, mutta Nelda pysyi hyvin. Nelda ei ole yleensä levoton, mutta joskus katselee ympärilleen. Ei yleensä mene lonkkalepoon tms. Ei olla vielä päästy tekemään paikallaoloa vieraassa koiraporukassa kokomatkalla, joten se on tehtävä ainakin ennen virallisia edes muutamaan otteeseen.

Seuraaminen kytkettynä: Tätä ollaan treenattu suhteellisen vähän aikaa. Menee yleensä ihan ok, mutta täyskäännökset on hihnan kanssa aavistuksen verran hankalia, kun hihna pitää kiertää selän takaa. Olen siis opettanut täyskäännöksen Neldalle niin, että käännyn koiraa päin, jolloin koira kiertää selkäni takaa. Vauhdissa seuratessa edistää hitusen, samoin joskus ihan normaalissakin käynnissä. Kontakti suht hyvällä mallilla, joskus pälyilee muualle ja aivastelee (sijaistoimintaa). Joskus saattaa unohtaa istua liikkeen pysähdyttyä. Yleensä Nelda jaksaa seurata aktiivisesti, harvemmin alkaa jätättää/hidastelemaan. Matkoja otettu hyvin vaihtelevasti, muutamasta metristä kymmeniin. Käännökset hieman löysähköjä, mutta niitä ei ole epävirallisissa kokeissa tuomarit ainakaan kommentoineet. Treenataan lisää käännöksiä, samoin edistämistä yritetään saada pois. Treenataan lisäksi pidemmillä matkoilla ja vähemmällä palkalla.  Tavoitteena mahdollisimman iloinen seuraaminen, luovutaan ajatuksesta vietikkäästä  ja supertiiviistä pk-seuraamisesta. :)

Seuraaminen taluttimetta: Muuten sama kuin kytkettynä seuraaminen, mutta minusta Nelda seuraa vapaana paremmin kuin taluttimen kanssa. Vapaana seuraamista ollaankin enemmän harjoteltu. Vauhdissa seuraamisessa saattaa joskus innostua ja edistää superpaljon. Ei ole kuitenkaan nyt hetkeen lähtenyt juoksemaan muualle, kuten hetki sitten. :D Treenataan lisää etenkin vauhdista seuraamista tässä!

Liikkeestä maahanmeno: Yleensä sujuu. Muutamaan otteeseen sekoittanut liikkeestä seisomiseen. Hieman ennakoi perusasentoon palaamisessa, joten tätä on nyt treenattava tosissaan, ettei nouse liian aikaisin istumaan. Joskus tosin ollut niin, että ei ole meinannut nousta maasta istumaan. Nopeutta haluaisin lisää. Treenattava sivulla tapahtuvia istu-maahan-istu -vaihtoja erillisenä tästä kokonaisuudesta, pyritään näin vähentämään ennakointia. Palkkaan Neldan maahan, aina, joskus otetaan kokonaisuudessaan, jolloin pyydän istumaan sivulle.


Luoksetulo: Joskus karkasi perääni luoksetulossa, ei kuitenkaan nyt enää ainakaan kuukauteen. Toisinaan saattaa ennakoida niin, että ennen kuin ehdin antaa jättämiskäskyä ("paikka"), saattaa Nelda mennä maahan (luulee, että otetaan paikallaolo). Yleensä kuitenkin nyt hyvin jäänyt odottamaan. Luoksetulo on vauhdikas ja tarkka. Perusasentoon tulee suoraan sivulle, joskus pikkiriikkisen vinoon, mutta tuskin jaksan tätä viilata. Pyritään siis vähentämään ennakoimista (maahanmeno) tässä liikkeessä.

Liikkeestä seisominen: Joskus käskyn antamisen jälkeen saattaa ottaa muutaman askeleen perässäni. Valtaosa suorituksista kuitenkin onnistuu. Suurimpana ongelmana meillä on tässä ennakointi, Nelda siis istuu viereeni ennen kuin edes annan käskyä, kun olen palannut sen luokse. Jatkossa palkkaan Neldan aina seisomisesta! Seiso-istu-vaihtoa harjotellaan kokonaisuudesta erillisenä asiana.

Vapaahyppy: Hankala treenata, kun ei ole kunnon estettä, joten pahvilaatikolla mennään. :) Tässä suurin ongelma on se, että Nelda meinaa tulla esteen takaa rajan yli, mikä nollaa liikkeen. Kosketusalustan kanssa nyt kokeillaan, josko saadaan neiti heti stoppaamaan hypyn jälkeen. Ennen alustaa koitettu myös käsimerkillä (käsi ojossa huudettu "PYSY!" :D), mikä myös saanut Neldan seisahtumaan hyvin esteen taakse. Tässäkin seisomisessa ja koiran viereen palaamisessa ennakoi istumista. Lähettämisessä saattaa välillä kääntyä takaisin, että "empäs meekään!". Johtuu enemmän siitä, että Nelda kuumuu ja rupeaa häsäämään. Valtaosan suorituksista kuitenkin menee yli nätisti ja ilmavasti. Välimatkaa ollut metristä kahteen. Treenataan siis kosketusalustaa tai käsimerkkiä (molempia häivytellään, kun näyttää tajuavan) ja palkataan vain seistessä, ei pyydetä istumaan.

Puuh, paljon tuntuu olevan vielä työtä ennen ekaa virallista. :P

20.8.2011

Virallinen ALO-tokokoe kolkuttelee jo ovella...

Sanat eivät riitä kuvaamaan fiiliksiäni! Oltiin Neldan kanssa Tuuloksessa asti möllitokokokeessa ja vaikka Nelda olikin viime treenikertoina antanut hieman aihetta huoleen ennakointinsa takia, kaikki meni kisatilanteessa kuin rasvattu, tai ainakin melkein. :)

Osallistuttiin siis mölliluokkaan, johon tuli kaiken kaikkiaan kahdeksan koirakkoa. Nelda nappasi jokaisesta liikkeestä täydet pisteet, mihin en olisi koskaan uskonut! :D Tuomari vielä ennen koetta vannotti, ettei anna sitten helpolla täysiä kymppejä, sillä kukaan ei opi niistä mitään.

Luoksepäästävyys 10: Vaikka kehätarkistuksessa Nelda arastelikin tuomaria/liikkuria, pysyi neiti hienosti vierelläni luoksepäästävyys-osiossa. Nelda ei ollut lainkaan hermostunut tai levoton.

Paikalla makaaminen 1 min 10+: Paras suoritus ikinä, saatiin oikein + arvosanan perään, joka antoi extra 0.25 pojoa. :) Olimme vain hihnan mitan päässä (jotta koirat eivät pääsisi karkaamaan ja sotkemaan muiden suorituksia) mikä oli Neldalle ehdottomasti liian lyhyt matka, kun ollaan 20 metrillä treenattu. Nelda tuijotti minua kuin mikäkin, ei mennyt lonkkalepoon tai muutenkaan ollut levoton.

Seuraaminen taluttimetta 10: Mielestäni Nelda seurasi hieman väljästi ja aavistuksen verran jätättäen, mutta tuomari kehui kaunista seuraamista. Tässä tullaan taas varmaan siihen, että tokossa riittää, että suoritus on teknisesti oikein, vieteistä ei niinkään olla kiinnostuneita. Toivoisin kuitenkin itse Neldalla hieman innokkaampaa seuraamista, mutta sorapohja ja kisatilanne vei neidiltä innokkuutta pois. Tuomari kanssa kommentoi, että mä kävelen vähän mihin sattuu eli täytyy etenkin noissa käännöksissä olla ite skarppina. :D

Seisominen seuraamisen yhteydessä 10: Saatiin valita, otetaanko maahanmeno vai seisominen ja päädyttiin tähän, kun se on meille huomattavasti hankalampi ollut. Nelda yleensä ennakoi kovasti istumista, kun palataan koiran luokse ja niin se teki nytkin aavistuksen verran (oma silmä huomasi, muttei varmaan tuomarin).
 
Luoksetulo 10: Hieman vino perusasento, mutta tuomari ei rokottanut (Neldan tassu osittain varpaani päällä). Innokas ja nopea luoksetulo. :)
 
Estehyppy 10: Tämä meni hilkulle, ettei mennyt nollille! Nelda nimittäin meinasi tulla esteen takaa rajan yli, mikä olisi nollannut sen. Hienosti neiti kuitenkin onneksi pysähtyi viimetipassa. Täytyy alkaa vahvistaa kunnolla, ettei sen hypyn jälkeen oteta askeltakaan. Tässä olen nimittäin laiskotellut, kun kotona ei ole kunnon hyppyestettä, millä treenata. 

Kokonaisvaikutus 10: Moitteetonta, mutta vielä pitää suorituksia vahvistaa ja hioa ennen kuin virallisiin mennään.

Pisteitä kertyi 140.75/140. :) Palkinnoksi Neldalainen sai ison pehmolelun, lihaherkkutikkuja x 3 sekä  Hill'sin tölkkiruokapurkin. Käytiin kanssa Mustista&Mirristä ostamassa Neldalla puinen noutokapula ja dentasticks-juttuja. Hieno tyttöni. <3

17.8.2011

P*skaa tuutin täydeltä!

Mukava tulla kotiin, kun ensimmäinen asia, jonka kohtaat ovesta sisään astuessasi, on kamala koiranpeen käry. :) Toni on lomalla vielä, joten hän oli ehtinyt jo tuotoksen siivota, mutta silti... Neldalla on jo nyt toistamiseen muutaman viikon sisällä käynyt niin, että ripulit tulevat sisälle. Ekalla kerralla Toni joutui myös luuttuamaan, kun mulla oli pitkä päivä eli lucky me. :) Oon nyt sen verran tapausta miettinyt, että näyttää kovasti siltä, että Nelda saa ripulin ihan noista perusrullaluista... Molemmissa ripulicaseissa Nelda on edellisenä iltana syönyt siannahkarullan, nämä siis menevät pannaan. Ripuliepisodeja on nyt myös vauhdittanut se, että Nelda on aina niiden yhteydessä kusassut sängylle jälkeenpäin. Mitä ihmettä siis? Tuntuu, ettei tuossa toiminnassa ole mitään järkeä, mutta tuntemattomat ovat koirien tiet. Toivottavasti ei enää jatkossa tulisi noita p*skakohtauksia eikä sänkyynpissimisiä tai täytyy alkaa miettimään, mikä se perimmäinen vika oikeasti on... Voi Neldaa.

Ilmoittauduttiinpa nyt myös kuitenkin lauantaina Tuuloksessa pidettävään möllitokoon, toivottavasti vielä mahduttaisi mukaan. :) Mulla on nyt pari vapaapäivää, joten ehtisi mukavasti treenatakin tässä.

14.8.2011

Positiivinen yllätys

Tänään oli Neldan kanssa ohjelmassa Helsingin ryhmänäyttely Tuomarinkartanon vinttikoirakeskuksella. Mielestäni hyvin järjestetty näyttely muuten, mutta miinusta siitä, että auton parkkaus maksoi 5 euroa, eikä näyttelymaksuun sisältynyt näyttelyluetteloa. Lisäksi shelttien kehä alkoi aika paljon myöhässä, mutta eipä tuo nyt mikään maailmanloppu ollut. :)

Raahasin nyt ensimmäistä kertaa tuon Hurtan kevythäkin mukaani tuonne ja tykkäsin! Äärettömän kevyt kantaa (no, nimensäkin mukaisesti :D) ja tarjosi Neldalle mitä parhaimman suojan auringonpaahteelta. Sää noin muuten oli aika erikoinen, kun välillä tuntui, että ihan justiinsa alkaa satamaan ja sitten hetken päästä aurinko porottikin kuumasti. Onneksi ei kuitenkaan koko aikaa.



Sitten asiaan. Tuomaroimassa oli Gwen Beaden (UK) ja mulla oli kyllä kovat ennakkoluulot tämän tuomarin suhteen. :D Olikohan hän itse shelttikasvattaja ja Britanniasta vielä kotoisin, niin en uskonut hänen Neldasta juurikaan pitävän. Onneksi ennakkoluuloni osoittautuivat vääräksi, sillä Nelda oli NUO-ERI mukavalla arvostelulla. :) Beaden noin ylipäätään oli aivan ihana tuomari; puhui Neldalle koko ajan rauhallisella äänellä ja kehui neitiä. Lisäksi käsittely koiria todella nätisti.

Arvostelu englanniksi: "20 month old shaded sable. Good reach of neck and pleasing outline. Good shoulder angulation and bend of stifle. Moves with a drive, just a little loose in elbow standing and moving. Flat skull with good underjaw. Just needs to fill in foreface and I prefer a sweeter expression."

Vapaasti suomennettu: "20 kk vanha tumma/varjostettu soopeli. Hyvä kaulanpituus ja miellyttävät ääriviivat. Hyvät lapa- ja polvikulmaukset. Liikkuu hyvällä potkulla, hieman löysä kyynärpäistä liikkeessä ja seistessä. Litteä kallo ja hyvä alaleuka. Kuono-osa saa täyttyä ja toivoisin suloisemman ilmeen."

Odottamisesta huolimatta päivä oli loppujen lopuksi oikein mukava. :) Ennen virallista arvostelua arvosteltiin pennut ja niiden menoa on aina yhtä ihana katsella. <3

12.8.2011

Nuuksiossa

Maijupa keksi kutsua mut mukaansa Nuuksioon, joten siellä sitten vaellettiin tänään peräti nelisen tuntia :)  Kymmeneltä lähdettiin aamulla ajelemaan ja puoliviideltä oltiin sitten takaisin, huh! Jotenkin tuntuu ihan hullulta, että näin lähellä Helsinkiä on jo ihan oikeaa metikköä. Toki jollakin partiolaisella saattaa olla jotain sanottavaa tuohon, kun vertaan Nuuksiota oikeaan metsään, mutta ainakin näin kaapunkilaislikasta Nuuksiossa oli ihan tarpeeksi metsäinen mun makuun! :D




Puitteet oli kyllä komeat metsäjärvineen/lampineen, korkeine nousuine ja jyrkkine laskuineen. En tiennyt, että noinkin epätasaista maastoa löytyy ihan näin likeltä Helsinkiä. Oli kyllä huikea reissu. :) Mentiin Maijun ja koirien kanssa Korpinkierros (vai mikä se nyt olikaan) ja se näytti olevan seitsemän kilometriä pitkä, ei mikään kamala matka siis. Tuntui kuitenkin kierroksen jälkeen ihan siltä, että olisi liikuntaa saanut, kun on tuolla metsämaastossa kuitenkin kulkeminen niin erilaista kuin asfalttiteillä. Lisäksi poimittiin kipollinen mustikoita (isoja, pulleita ja herkullisia) ja kuvattiin koiria. Harmitti, ettei Tara päässyt mukaan marjastamaan, sillä rouva kinkkasi eilen illalla hetkellisesti takajalkaansa (taas se sama, joka ennenkin vaivannut), joten en sitten viitsinyt rouvan kinttua tänään rasittaa sen enempää... Nelda kuitenkin nautti täysin rinnoin menosta ja meiningistä, Luxin kanssa etenkin yltyivät villiin takaa-ajoon välillä. :) Antaa kuvien puhua puolestaan!


Jättiä yritetään kaataa jalkoja nakertamalla.









 Kaikki neljä osuneet jopa samaan kuvaan! Lapset rällää taustalla. :)




 
 Vauhdin hurmaa. Näitä kuvia riittää... :D











Kahdella jalalla kulkeva palloeläin ja Lettu-setä. <3





Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa... :)





 Mörssärijenkki (ainakin osaksi) Suomen suvessa. :D




 Toljotus.




10.8.2011

Mätsäriä ja muuta

Oltiin tänään Neldalaisen kanssa kehässä pyörähtämässä mätsärin muodossa. :) Munkkiniemen Koneen kentällä pidettiin. En ole koskaan aikaisemmin ollut tuolla Munkkiniemessä päin, mutta ihastuin kyllä paikkaan ikihyviksi, tosi kivanoloista seutua! Tulee ihan nämä omat kotikonnut mieleen. :D Sijainti on ehkä hieman syrjässä (Itä-Helsingissä tulee paljon hengattua, joten siihen nähden), mutta (tulevan) työpaikan kannalta taas just jees... Varmaan huomaa, että olen oman kodin ostamista alkanut hiljalleen miettimään... x)

Ja asiaan. Neldan kanssa meni oikein mukavasti, olin tyttöni suoritukseen todella tyytyväinen. Saatiin parikilpailussa punainen nauha, mutta loppukehässä ei sijoituttu, pöh. :D Nelda vähän jännäsi pöydällä ja liikkeistä oli aavistuksen verran pomppimisen makua hetkellisesti, joten noista tuomari varmaan rokotti. :) Onneksi kuitenkin yksi sheltti pääsi punaisista finaaliin, joten shelttien lippua pidettiin kyllä korkealla. :D Sinällään siis ihan positiivisin mielin olen nyt sunnuntaina menossa tuonne Helsingin ryhmikseen, mutta tuo pöytä on kyllä aina pahaa. Ehkä me ei pöytäkopeloimiskammosta koskaan päästä eroon, mutta uskon sen sujuvan jatkossa ihan ok. 

Tehtiin myös Nabulaisen kanssa tokojuttuja aika kovassa häiriössä, aivan loistavasti meni! Ei mahduttu tekemään esim. luoksetuloa ja paikallaoloa pitkältä matkalta, mutta kyllä siinä oli väliä joku 8-10 metriä ja koiria pyöri ympärillä. Neldan suorituksista en löytänyt juurikaan amatöörisilmilläni virheitä, ehkä neiti tuppaa tulemaan aavistuksen verran liian eteen välillä tullessaan sivulle, mutta tuo on pilkunviilausta. Neidin seuraamiseen olin erityisen tyytyväinen, oikein kivat käännökset oli. :) Vauhdista seuraamista vaan pitäisi vielä treenata.


Laitetaas vielä vanhempi pönötyskuva, ettei ole pelkkää tekstiä. :) Harmi, ettei Bobolaisen turkki ole tällä hetkellä noin tuuhea kuin keskikesällä oli, kun neiti aloitti megakarvanlähdön sen jälkeen, kun pari päivää sitten pesin sen... Mennäänkin sitten kaljun koiralapsen kanssa näytelmiin. :D